ßßß Cookit - przepis na A na śniadanie... frittata!

A na śniadanie... frittata!

nazwa

Wykonanie

Od kilku dni chodziła za mną frittata... I w końcu skusiła! Frittata to włoski omlet, wzbogacony o różnorodne dodatki. Od tradycyjnego omletu różni się tym, że wspomniane dodatki łączymy przed wylaniem masy na patelnię lub do naczynia żaroodpornego, a nie pod koniec smażenia. Kolejną różnicą jest sposób podania - omlet przygotowujemy zazwyczaj osobno dla każdej osoby, a frittatę serwujemy w całości, a następnie kroimy na porcje. Niezwykłą zaletą tego dania jest fakt, iż frittata jest dobrym sposobem na wykorzystanie wszystkiego, co zalega w lodówce. Uwaga, uwaga...
Składniki na frittatę o wielkości standardowego naczynia żaroodpornego:
- 1 papryka,
- 8 pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 parówki,
- 6 jajek,
- przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia, oregano,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia,
- garść startego żółtego sera.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę parówki. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki (w plasterki). Całość przyprawiamy bazylią i oregano, ewentualnie solą.
Do miski wbijamy jajka, posypujemy solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz chili (przyprawiamy dość obficie). Mieszamy trzepaczką. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy zawartość patelni, a następnie zalewamy jajkami. Posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (najlepiej z funkcją termoobiegu). Zapiekamy ok. 10-12 minut. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/05/na-sniadanie-frittata.html