Wykonanie
Od kilku dni chodziła za mną frittata... I w końcu skusiła! Frittata to włoski omlet, wzbogacony o różnorodne dodatki. Od tradycyjnego omletu różni się tym, że wspomniane dodatki łączymy przed wylaniem masy na patelnię lub do naczynia żaroodpornego, a nie pod koniec smażenia. Kolejną różnicą jest sposób podania - omlet przygotowujemy zazwyczaj osobno dla każdej osoby, a frittatę serwujemy w całości, a następnie kroimy na porcje. Niezwykłą zaletą tego dania jest fakt, iż frittata jest dobrym sposobem na wykorzystanie wszystkiego, co zalega w lodówce. Uwaga, uwaga...
Składniki na frittatę o wielkości standardowego naczynia żaroodpornego:- 1
papryka,- 8
pieczarek,- 1
cebula,- 3
parówki,- 6
jajek,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
chili,
bazylia,
oregano,- 1 łyżka
oleju do podsmażenia,- garść startego
żółtego sera.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na łyżce
oleju. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę
parówki. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę
paprykę oraz
pieczarki (w plasterki). Całość przyprawiamy
bazylią i
oregano, ewentualnie
solą.Do miski wbijamy
jajka, posypujemy
solą,
pieprzem,
bazylią,
oregano oraz
chili (przyprawiamy dość obficie). Mieszamy trzepaczką. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy zawartość patelni, a następnie zalewamy
jajkami. Posypujemy startym
żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (najlepiej z funkcją termoobiegu). Zapiekamy ok. 10-12 minut. Smacznego!!!