Wykonanie
Polecam Wam jeszcze moje pyszne, kruche paszteciki z farszem z
kiszonej kapusty,
cebuli i
czosnku.



Składniki :Ciasto :2 szklanki
mąki pszennejduża szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g. gęstej
śmietany 18%100 g. zimnego
masła2 duże
żółtka (
białka zachowuję)
sól do smaku
Kapusta :400 g.
kiszonej kapusty bez dodatków2 ząbki
czosnku2
cebule3-4 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane
cebule kroję w dużą kostkę i smażę na głębokiej patelni do zeszklenia.
Kapustę lekko siekam, dodaję do
cebuli i mieszając od czasu do czasu duszę razem, aż
kapusta będzie miękka. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Schładzam. Z po danych składników zagniatam elastyczne ciasto, schładzam je pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3 mm, dzielę na prostokąty 10 x 13 cm. Układam porcje farszu i zwijam w ruloniki (koniec prostokąta lekko smaruję
białkiem, by ciasto się lepiej skleiło). Ruloniki smaruję
białkiem i oprószam
solą i
kminkiem. Paszteciki przenoszę na blachę wyłożoną papierem i piekę góra-dół ok. 30 minut, do zrumienienia.Przepis autorski.