Wykonanie
Pierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu.Składniki:ciasto:500 g
mąki150 g
masła3 łyżki
śmietany 18%2
żółtkasólpieprzfarsz:50 - 60 g
suszonych grzybów200 g
kapusty kiszonej200 g
pieczarek1 duża
cebula1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego
olej2
surowe białka oraz
białko do posmarowania pierożków
sólpieprzWykonanie:przygotować farsz:Dzień wcześniej zalać
grzyby dużą ilością
wody,
grzyby zostawić na noc by namokły.
Kapustę posiekać, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać
koper włoski a następnie
kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż
woda odparuje.
Cebulę,
pieczarki i namoczone
grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na
oleju. Dodać
kapustę, doprawić
solą i
pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut.Farsz ostudzić a następnie dodać 2
białka i dokładnie wymieszać.Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
masło,
śmietanę,
żółtka,
sól i
pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.Ciasto rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi.Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut.