Kolejne wejście z ciasteczkami. Tym razem ciastka przekładane masą chałwową. Korzystałam z przepisu TU . Trochę zmodyfikowany po mojemu.Ciastka wyglądają dość efektownie , a smakują wybornie. Zapraszam.SKŁADNIKI370 g mąki tortowej225 g. margaryny lub masła120 g cukru pudru3 żółtka gotowane4 żółtka surowe1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem chałwowy:100 g masła100 g chałwy waniliowej2 łyżki spirytusu1/2 soku z cytrynyDekoracja:gotowa polewa czekoladowa4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna)WYKONANIE:Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę.Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min.W między czasie przygotowujemy masę.Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę.Na koniec alkohol i sok z cytryny.Układamy na tacy jedno obok drugiego.Rozgrzaną polewę czekoladową wlewamy do woreczka lub tuby zrobionej z papieru i wyciskamy na ciastka.Posypujemy orzechami lub posypką cukierniczą.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.