ßßß


SKŁADNIKINa ciasto:5 szklanek mąki tortowej2 margarynyok. 1 szk. cukru pudru7 gotowanych żółtek1 żółtko surowe2 łyżki octuMasa chałwowa:100 g. chałwy waniliowej100 g.masła2 łyżki alkoholusok z 1/2 cytrynyWYKONANIEJaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielamy żółtka.Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną. Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę.Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów.Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą.
Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia.Część ciastek możemy przełożyć masą.Podaję jak zrobić masę chałwową.Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy .Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.