Wykonanie
Weekend upłynął pod znakiem wypieków rożnych
ciasteczek. Kruche
ciastka poleżą nieco dłużej , dlatego można je upiec kilka dni przed świętami. Pieczenie
ciastek , to dla mnie stała tradycja przedświąteczna. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby, na świątecznym
stole, zabraknąć kruchych
ciasteczek. Dzisiaj propozycja mini
ciastek z gotowanych
żółtek. To stary, ale niezawodny przepis z mojego zeszytu. Wypróbowany, dlatego bez wahania polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach.
Ciastka są małe ok 2 cm., na jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem
chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne.
SKŁADNIKINa ciasto:5 szklanek
mąki tortowej2
margarynyok. 1 szk.
cukru pudru7 gotowanych
żółtek1
żółtko surowe2 łyżki
octuMasa chałwowa:100 g.
chałwy waniliowej100 g.
masła2 łyżki
alkoholusok z 1/2
cytrynyWYKONANIEJaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielamy
żółtka.
Mąkę przesiewamy i łączymy z
margaryną. Ścieramy na tarce
żółtka, dodajemy
cukier,
żółtko jajka,
ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę.Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów.Małą foremką wyciskamy
ciasteczka.Oczywiście takie same
ciastka możemy wycinać większą dowolną formą.
Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia.Część
ciastek możemy przełożyć masą.Podaję jak zrobić masę
chałwową.
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami
chałwę i dalej ucieramy .Na koniec dodajemy
alkohol i
sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych
ciastek.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.