ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe kruche ciasteczka kukurydziano-cytrynowe

Bezglutenowe kruche ciasteczka kukurydziano-cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Dziś zapraszam Was na bezglutenowe kruche ciasteczka kukurydziano-cytrynowe . Inspirację zaczerpnęłam z bloga eksperymentalnie .
Składniki (na 16 ciasteczek):
150 gram mąki kukurydzianej,
50 gram kaszki kukurydzianej,
100 gram masła,
60 gram cukru pudru,
1 żółtko,
skórka starta z 1 cytryny,
sok z połowy cytryny,
płaska łyżeczka śmietany (użyłam 12%-owej).
Making-off:
Wszystkie składniki łączymy zagniatając ciasto. Ważne by było ono twarde i jednolite. Owijamy je folią i wkładamy na kwadrans do zamrażarki.
Ciasto może być trudne w wałkowaniu. Łatwo się rozpada. Podzieliłam je więc na 16 części, każdą zrolowałam w kulkę, spłaszczyłam ją dłonią a następnie użyłam stempla do ciasteczek.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około kwadrans.
Pozdrawiam,
Gosia
Reklamy
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2018/12/28/bezglutenowe-kruche-ciasteczka-kukurydziano-cytrynowe