ßßß Cookit - przepis na Babka pani Basi

Babka pani Basi

nazwa

Wykonanie

Ten przepis czekał kilka lat na swoje pięć minut. Wiedziałam, że babka z niego upieczona jest cudowna, ale... przerażała mnie ilość składników... Nieskomplikowanym wydaje się dojście do wniosku, że mogę upiec z połowy składników... Ale nie zmieniało to faktu, że przepis mnie przerażał...
Przepis mamy od pani Basi, znajomej mojej mamy. Kobiety, która niczego w kuchni się nie boi, a każde danie wychodzące spod jej rąk to istne dzieło sztuki...
Podaję Wam proporcje w oryginale. Ja podzieliłam wszystko na pół i otrzymałam normalnych rozmiarów babkę.
Składniki:
12 jaj
6 białek
500g kartoflanki (odjąć 2 czubate łyżki)
2 łyżki czubate mąki tortowej
500g cukru pudru
300g masła
250g margaryny do pieczenia
1 proszek do pieczenia
1 kieliszek spirytusu
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę.
Puder utrzyj z tłuszczem na gładką masę. Po trochu dodawaj żółtka i mąkę. Na koniec ucierania dodaj spirytus. Delikatnie wmieszaj łyżką ubite białka.
Masę przełóż do wysmarowanej i wysypanej mąką tortową formy. Piecz w 180 st. 1 godzinę. Koniecznie bez termoobiegu.
Po wyjęciu z piekarnika - i tu cytat - "pierdolnąć", tzn. upuścić formę z babką z wysokości ok. 1 metra na podłogę. Ja podkładam koc, by babka miała miękkie lądowanie ;)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/04/babka-pani-basi.html