ßßß Cookit - przepis na Kluseczki z bryndzą - haluszki

Kluseczki z bryndzą - haluszki

nazwa

Wykonanie

Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach.
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
40 dag. maki krupczatki
10 dag mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
30 dag boczku wędzonego
1 cebula
olej
20-30 dag. bryndzy
WYKONANIE
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce.
Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól- mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste.
W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Do gotującej się wody wrzucamy łyżką małe kawałki ciasta. łyżkę moczymy w gorącej wodzie.
Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Wysmażonym boczkiem i cebulą polewamy kluseczki. Posypujemy bryndzą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2016/01/kluseczki-z-bryndza-haluszki.html