Wykonanie
Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych
ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych
mięsnych półmiskach.


SKŁADNIKI1 kg
ziemniaków40 dag.
maki krupczatki10 dag
mąki pszennej2
jajka1/2 łyżeczki
soliDodatkowo30 dag
boczku wędzonego1
cebulaolej20-30 dag.
bryndzyWYKONANIE
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce.Do startych
ziemniaków dodajemy
mąkę,
jajka i
sól- mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste.


W garnku zagotowujemy
wodę, lekko solimy. Do gotującej się
wody wrzucamy łyżką małe kawałki ciasta. łyżkę moczymy w gorącej wodzie.Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Boczek i
cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju

Wysmażonym
boczkiem i
cebulą polewamy kluseczki. Posypujemy
bryndzą.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.