Wykonanie
Sernik zrobiony na Nowy Rok doczekał się w końcu przepisu. Jak już wielokrotnie wspominałam, gotować i piec uwielbiam, zdjęcia też chętnie pstrykam i obrabiam, ale z napisaniem przepisu idzie mi znacznie gorzej. Mam kilkanaście zaległych i ambitne
plany, aby na blogu pojawiał się codziennie nowy przepis. Zobaczymy czy mi się uda.
Póki co zapraszam na pyszny serniczek.

Składniki na masę
serową:500 g
serka ricotta250 g
serka mascarpone125 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 opakowanie budyniu
waniliowegogarść
rodzynek4 duże
jajkaskórka otarta z połowy
cytryny
Składniki na ciasto:200 g
mąki,140 g zimnego
masła70 g
cukru pudru2
żółtkaDodatkowo:200 ml
śmietany kremówki 36 %2 łyżki
cukru pudru1
granat
Sposób przygotowania:Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym
żółtku aż powstanie puszysta masa.
Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte
masło,
budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę. Dorzucić
rodzynki. W plastikowym pojemniku ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.

Piec w temp 160 st..C w piekarniku z termoobiegiem przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku.

Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy i udekorować sernik po wierzchu. Na
śmietanie rozrzucić pestki
granatu. Smacznego!