Wykonanie
To moja wczorajsza wersja pączków, z
olejem,
śmietaną i jednym
jajkiem. Są pyszne i choć to oszczędniejsza wersja, nic im nie brakuje. Moich niczym nie nadziewałam, bo są trochę mniejsze od tradycyjnych, świetnie smakują oprószone
cukrem pudrem.

Składniki na ok. 20 sztuk2 szklanki
mąki pszennej20 g. świeżych
drożdży2 pełne łyżki
cukru1 pełna łyżka
cukru waniliowego2 bardzo pełne łyżki gęstej
śmietany 18% (lekko ciepłej)ok. 1/3 szklanki mocno ciepłej
wody1
jajko1 łyżka
wódki2 łyżki
olejuszczypta
soliolej do smażenia
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Do miski przesiewam
mąkę, robię na środku wgłębienie i wkruszam
drożdże. Na
drożdże wsypuję
cukry i przekładam ciepłą
śmietanę. Mieszam lekko by połączyć tę zawiesinę z odrobiną
mąki. Przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut. Następnie wbijam
jajko, dodaję
sól,
wódkę i
wodę, łączę składniki w całość. Wyrabiam chwilę, dolewam
olej i wyrabiam dalej - ok. 5 minut. Ciasto formuję w kulę, podsypuję dno miski
mąką, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (np. piekarnik nagrzany do 50 stopni C)na ok. godzinę - ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte przekładam na lekko podsypaną
mąką stolnicę, krótko zagniatam, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 1,5 cm. Wykrajam krążki obręczą lub szklanką, przekładam je na blachę wyłożoną papierem (też lekko oprószonym
mąką) i odstawiam pod przykryciem na 20 minut, do napuszenia. Następnie smażę pączki w rozgrzanym do ok. 175 stopni C.
oleju po ok. 3 minuty z każdej strony. Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierem do odsączenia. Zimne oprószam
cukrem pudrem.