Wykonanie
Doskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek
wiśni z
likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką.

Składniki:
biszkopt :6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniakrem budyniowy :opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego420ml
mleka3 łyżki
cukru20 dag
masłalaska waniliimus czekoladowy :200g
czekolady deserowej2 łyżki
brandy4 łyżki
wody mineralnej30g
masła3
jajka55g
cukru150ml
śmietanki kremówkioraz
wiśnie z
alkoholumigdały w słupkachSposób przygotowania:
Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy
cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy
żółtka. Stopniowo wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół.Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki
mleka i rozrabiamy w nim
budyń, pozostałą cześć
mleka zagotowujemy z miąższem
wanilii i
cukrem. Gdy
mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony
budyń ucieramy z miękkim
masłem.
Mus czekoladowy: w kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z dodatkiem
brandy i
wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy
masło a następnie kolejno
żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać
białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania
cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę
białek.Układać warstwy w kolejności;
biszkopt, masa budyniowa,
biszkopt,
wiśnie z
nalewki,
mus czekoladowy. Całość posypujemy słupkami
migdałów.