Nie ukrywam, gdy tylko zobaczyłam akcję na durszlaku- Dżem dobry pobudka od razu wiedziałam, że zrobię moje ulubione naleśniki z serkiemwaniliowym, soczystym dżemem wiśniowym i rozpływającą się w ustach polewą czekoladową,całe przygotowanie zajęło mi 30 minut więc jak najbardziej polecam na śniadanie!Małe okrągłe placuszki z pyszną warstwową wkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt dla oczu i podniebienia, pycha...Przekonajcie się sami i trzymajcie za mnie kciuki, bo to mój pierwszy wpis do konkursowej akcji..:)SkładnikiCiasto:3 jajka1 szklanka mleka 3,2%1 czubata szklanka mąki pszennejmasło lub olej do smażeniaNadzienie:dżem wiśniowy Łowicz200 g serka homogenizowanego waniliowegoSos czekoladowy:1 szklanka mleka50 g gorzkiej czekolady1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka kakao3 łyżki cukruSposób przygotowania1.Ciasto: Jajka ubić na pulchną pianę mikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować gładkie gęste ciasto.Odstawić na 15 minut aby "odpoczęło"po czym smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu nieduże okrągłe naleśniki.2.Sos czekoladowy: Czekoladę gorzką połamać na kawałki zagotować z połową szklanki mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić kakao i mąkę ziemniaczaną wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować sos czekoladowy.3.Naleśniki smarować dżemem wiśniowym oraz twarożkiem układać warstwowo na wierzchu polać sosem czekoladowym udekorować świeżą melisą i podawać.Wyglądają pysznie prawda?Smacznego..-:)