Wykonanie
Łosoś z piekarnika zapieczony pod pierzynką z cieniuteńkich plasterków
jabłka nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale i nadzwyczajnie smakuje.
Winne jabłko świetnie komponuje się z
łososiem i nadaje mu przyjemnej nuty smakowej. Pod "
jabłkową łuską "czeka niespodzianka składająca się z
marchewki i
ziemniaka. Możesz schować pod jabłuszkiem każde inne ulubione warzywo. Należy jednak wcześniej je poddusić krótko na patelni, ponieważ nie zdąży się należycie przepiec, gdyż
łosoś przebywa w piekarniku tylko 15 minut.

Składniki na 2 porcje:2 kawałki
łososia a`200g1
ziemniak1
marchewka1
jabłkosok z cytrynysól,
pieprzmielony
imbirnatka pietruszkiolejWykonanie:
łososia skropić
sokiem z cytryny, posolić i odstawić
ziemniaka i
marchewkę obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym
oleju, doprawić do smaku
jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić
sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach
łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki
jabłekułożyć porcje
łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić
łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smazonym "
ryżem" z
kalafiora (przepis na blogu)SMACZNEGO !