Wykonanie
Dziś cos pysznego - szczerze mówiąc odkąd hoduję sobie
szałwię na parapecie odkryłam jaka jest smaczna - zwłaszcza w niektórych połączeniach- dziś dodałam ją do
łososia, połączyłam z
jabłkiem,
szafranem,
cytrynką - zapiekłam i
jadłam już i nosem i oczami a
potem jak spróbowałam....niebo w buzi - koniecznie spróbujcie .- ok 330g świeżego filetu z
łososia- 1 łyżka
oleju- 1 łyżka
soku z cytryny- 1
jabłko ( średnie)- 1 łyżka posiekanej a najlepiej podartej
szałwii ( może być suszona)- szczypta
szafranu-
sól,
pieprz do smakuNa spód naczynia żaroodpornego wlewamy
olej i rozsmarowujemy.
Łososia myjemy, osuszamy i układamy do naczynia.
Łososia polewamy
sokiem z cytryny, posypujemy
szałwią i
szafranem.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałki - obojętnie jakie. Układamy na łososiu i obok. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) na 30 min. Podajemy np. na pysznej surówce z
kapusty ,
papryki i białej rzodkwi .