Wykonanie
Gęsina to
mięso delikatesowe. Posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Cenne także z dietetycznego punktu widzenia, ponieważ 100 g to 99-137 kcal. I choć gęsina jest tłusta (dzisiejsze hodowane rasy nie są już tak tłuste jak niegdysiejsze) to zawarte w niej tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, poniewaz obniżają poziom cholesterolu.Gęsinę możesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną pierś z
majerankiem i
czosnkiem prezentowałam tutaj, gęsie uda pieczone w cydrze tu .Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne
jabłko lub
gruszkę - najczęstszy
owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp
pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym
stole. Smakuje nadzwyczjnie, polecam!Składniki:
2 piersi z gęsi a`1000 g
gruszk 200 ml
białego wina2 gałązki
rozmarynu2 łyżeczki
kolendry4-5
goździkówszczypta
cynamonu1-2
pigwysok z cytrynySkładniki na sos:
wywar z pieczenia1/2 łyżki
miodu2 łyżki ciemnego
octu balsamicznego2 łyżki
masłaWykonanie:przygotowanie marynatę - nasiona
kolendry,
goździki i szczyptę
cynamonu rozetrzeć w moździeżuskórę piersi naciąć
ostrym nożem, uważając, by nie przeciąć
mięsa. Piersi obtoczyć w przygotowanej marynacie, tylko od strony
mięsa. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówkipiersi wyjąć z lodówki i ocieplić. Smażyć na nie za gorącej patelni skórą do dołu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po wytopieniu tłuszczu zdjąć piersi z patelni, a tłuszcz zlać do miseczki. Ułozyć piersi powtórnie na patelni, tym razem przesmażyć piersi od strony
miesa. Zapieczone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na gałązkach
rozmarynu. Podlać
mięso winem i częścią wytopionego tłuszczu. Obłożyć kawałkami obranej ze skórki
owocami pigwy (
pigwę po obraniu skropić
sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiemupieczone
mieso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminową, by nie wystygło i odpoczęłozlać sos z pieczenia usuwając gałązki
rozmarynu. Odłożyć najładniejsze kawałki
pigwy. Sos (można zblendować) doprawić
miodem,
octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne
masłopierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i
czerwoną kapustą duszona z
pigwą i kawałkami
pigwy z pieczenia ( przepis na blogu)SMACZNEGO !