ßßß Cookit - przepis na Gruszka na jabłkowej pierzynce

Gruszka na jabłkowej pierzynce

nazwa

Wykonanie

Składniki:
5 średniej wielkości jabłek
4 łyżki miodu
1 opakowanie śmietany Śnieżka
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny
4 gruszki
3 łyżki klarowanego masła
Wykonanie:
Jabłka pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Kiedy lekko przestygną, obieramy i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny.
Mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki.
Ubijamy śmietanę i cały czas ubijając dodajemy mus jabłkowy, doprawiamy cynamonem. Gotową pierzynkę wkładamy do lodówki.
Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na klarowanym maśle z odrobiną miodu. Schłodzony mus jabłkowy serwujemy z ciepłymi gruszkami.
Źródło:http://natalerzu2013.blogspot.com/2014/02/gruszka-na-jabkowej-pierzynce.html