Wykonanie

Dla wielbicieli
chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla
chlebów jakie jadamy na codzień.
Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (
dynia,
słonecznik,
sezam i
siemię lniane) i
orzechów, z dodatkiem
jajek i
oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek
orzechowy.Tym razem wzbogaciłyśmy go jeszcze o ziarna, którymi Mała posypywała wierzch
chleba. Ten chlebek niezmiennie zaskakuje nas swym smakiem. Ziarna można zmieniać dowolnie, ważne by łącznie było ich 500g.
Orzechy również dajemy dowolne. Wcześniej dodawałam
oliwę z oliwek, tym razem dodałam
olej z pestek dyni, który uwielbiamy, więc dodaję, gdzie tylko się da. Inspiracją był chlebek, który od jakiegoś już czasu jest dostępny w sklepach, gotowe ziarna, do których dodajemy tylko
jajka. Ja przygotowałam swoją własną mieszankę, wszak ziaren u mnie dostatek.Piekłam w formie 24x8cmSkładniki:- 125g
ziaren słonecznika- 125g
siemienia lnianego- 100g pestek dyni- 100g ziaren
sezamu (u mnie 70g jasnego i 30g czarnego)- 25g
migdalów- 25g
orzechów włoskich (laskowych lub dowolnych innych)- 5
jajek- 1,5 płaskiej łyżeczki
soli himalajskiej- 50g dobrej
oliwy, u mnie z pestek dyni (poprzednio dodawałam z
oliwek)można dodać dowolnyDodatkowo:-
ziarna słonecznika i dyni, do posypania
chleba (nie trzeba)
Jajka roztrzepać ręczną trzepaczką, dodać
oliwę oraz
sól i dokładnie wymieszać. Do miski dosypać wszystkie ziarna, pokrojone na mniejsze kawałki
orzechy i jeszcze raz wymieszać.


Gotową mieszankę przełożyć do formy wysmarowanej
oliwą (ja używam silikonowej). Dokładnie ubić i wyrównać. My nasz
chleb wzbogaciłyśmy jeszcze dodatkowo o ziarna dyni i
słonecznika, którymi posypałyśmy wierzch. Ziarna delikatnie docisnąć i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160*C. Ja swój piekłam 50 minut na termoobiegu.

Upieczony chlebek wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Smakuje zarówno jako dodatek do
wędlin,
serów jak i
dżemów. Na słodko i na wytrawnie.





Smacznego :-)