ßßß
Dla wielbicieli chlebów z ziarnami, również dla osób na diecie bezglutenowej- to taka alternatywa dla chlebów jakie jadamy na codzień. Chleb, który powstał na bazie samych ziaren (dynia, słonecznik, sezam i siemię lniane) i orzechów, z dodatkiem jajek i oliwy. Pierwszy raz piekłam go już latem, teraz powstał kolejny raz na wyraźną prośbę mojej najmłodszej pociechy, której zamarzył się chlebek orzechowy.Tym razem wzbogaciłyśmy go jeszcze o ziarna, którymi Mała posypywała wierzch chleba. Ten chlebek niezmiennie zaskakuje nas swym smakiem. Ziarna można zmieniać dowolnie, ważne by łącznie było ich 500g. Orzechy również dajemy dowolne. Wcześniej dodawałam oliwę z oliwek, tym razem dodałam olej z pestek dyni, który uwielbiamy, więc dodaję, gdzie tylko się da. Inspiracją był chlebek, który od jakiegoś już czasu jest dostępny w sklepach, gotowe ziarna, do których dodajemy tylko jajka. Ja przygotowałam swoją własną mieszankę, wszak ziaren u mnie dostatek.Piekłam w formie 24x8cmSkładniki:- 125g ziaren słonecznika- 125g siemienia lnianego- 100g pestek dyni- 100g ziaren sezamu (u mnie 70g jasnego i 30g czarnego)- 25g migdalów- 25g orzechów włoskich (laskowych lub dowolnych innych)- 5 jajek- 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej- 50g dobrej oliwy, u mnie z pestek dyni (poprzednio dodawałam z oliwek)można dodać dowolnyDodatkowo:- ziarna słonecznika i dyni, do posypania chleba (nie trzeba)Jajka roztrzepać ręczną trzepaczką, dodać oliwę oraz sól i dokładnie wymieszać. Do miski dosypać wszystkie ziarna, pokrojone na mniejsze kawałki orzechy i jeszcze raz wymieszać.