ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Wegańska pascha z kaszy jaglanej, w dodatku bezglutenowa i pozbawiona dodatku rafinowanego cukru. Możliwe? Oj tak! Dla tth nie ma rzeczy niemożliwych. :p
Pascha jest tradycyjną wschodnią potrawą wielkanocną, przygotowywaną głównie z twarogu, śmietany, masła, często z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i bakalii. Ostatnie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt. Nie byłabym sobą, gdybym nie pokusiła się spróbować przygotowania paschy w wegańskim, niezwykle zdrowym stylu .
Wegańska zdrowa pascha?!
Powiecie, że brzmi to jak pomysł szalonej kucharki i po części macie rację. Chyba tylko będąc osobą szaloną, można zdecydować się na weganizowanie klasycznych dań wielkanocnych i to takich, w którym bazą jest twaróg. Co powiecie więc, jeśli ser zastąpimy ugotowaną kaszą jaglaną i nerkowcami? W dodatku do przygotowania paschy nie użyjemy ani grama cukru?
Niemożliwe?
Możliwe i obiecuję, że wegańska pascha w moim wykonaniu jest pyszna, niezwykle kremowa i może dumnie stać na wielkanocnym stole, obok innych, tych bardziej klasycznych potraw. W dodatku jest lżejsza niż jej oryginalna wersja. Nie wychładza organizmu i idealnie sprawdzi się u dzieci będących na diecie bez mlecznej, bez jajecznej lub bezglutenowej. W dodatku dodatek kaszy jaglanej wspaniale wpływa na nasz organizm (o cudownych właściwościach zdrowotnych tej kaszy pisałam tu).
wegańska
- 200 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie.
- 150 g kaszy jaglanej
- 100 g daktyli
- 3 garście mieszanki bakaliowej (u mnie daktyle, figi, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały)
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- kilka kropel esencji migdałowej
- 100 g erytrolu lub ksylitolu*
- 200 ml mleka migdałowego
- można dodać także: kandyzowaną skórkę pomarańczową
Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam. Kaszę jaglaną gotuję na miękko w 300 ml wody (ok. 30-40 min). Do gotującej się kaszy dodaję daktyle, aby zmiękły.
Wszystkie składniki oprócz mieszanki bakaliowej przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Całość próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej soku z cytryny czy erytrolu (ksylitolu bądź cukru).
Na końcu dodaję bakalie. Całość delikatnie mieszam.
Sitko wkładam do miseczki. Na jego dnie układam czystą gazę lub ściereczkę. Masę wlewam i wyrównuję. Przykrywam ją wystającą częścią gazy i obciążam (ja położyłam na wierzchu płaski talerzyk, a na nim słoiki w wodą - ważne by talerzyk obciążał całą powierzchnię).
"Konstrukcję" wkładam do lodówki na min. 12 h. Gotową paschę wyjmuję i ozdabiam kwiatami lub bakaliami.
Smacznego!
*Jeśli paschę będą jadły małe dzieci, zastąpiłabym ksylitol erytrolem.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/wielkanocna-pascha-z-kaszy-jaglanej.html