Wykonanie
Wegańska pascha z
kaszy jaglanej, w dodatku bezglutenowa i pozbawiona dodatku rafinowanego
cukru. Możliwe? Oj tak! Dla tth nie ma rzeczy niemożliwych. :pPascha jest tradycyjną wschodnią potrawą wielkanocną, przygotowywaną głównie z
twarogu,
śmietany,
masła, często z dodatkiem
żółtek,
cukru,
wanilii i
bakalii. Ostatnie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt. Nie byłabym sobą, gdybym nie pokusiła się spróbować przygotowania paschy w wegańskim, niezwykle zdrowym stylu .Wegańska zdrowa pascha?!Powiecie, że brzmi to jak pomysł szalonej kucharki i po części macie rację. Chyba tylko będąc osobą szaloną, można zdecydować się na weganizowanie klasycznych dań wielkanocnych i to takich, w którym bazą jest
twaróg. Co powiecie więc, jeśli
ser zastąpimy ugotowaną
kaszą jaglaną i nerkowcami? W dodatku do przygotowania paschy nie użyjemy ani grama cukru?Niemożliwe?Możliwe i obiecuję, że wegańska pascha w moim wykonaniu jest pyszna, niezwykle kremowa i może dumnie stać na wielkanocnym
stole, obok innych, tych bardziej klasycznych potraw. W dodatku jest lżejsza niż jej oryginalna wersja. Nie wychładza organizmu i idealnie sprawdzi się u dzieci będących na diecie bez
mlecznej, bez jajecznej lub bezglutenowej. W dodatku dodatek
kaszy jaglanej wspaniale wpływa na nasz organizm (o cudownych właściwościach zdrowotnych tej
kaszy pisałam tu).

wegańska- 200 g
nerkowców namoczonych przez noc w wodzie.- 150 g
kaszy jaglanej- 100 g
daktyli- 3 garście mieszanki bakaliowej (u mnie
daktyle,
figi,
rodzynki,
żurawina,
orzechy włoskie,
migdały)- skórka otarta z 2
cytryn- 2 łyżki
soku z cytryny- 3 łyżki
oleju kokosowego- 1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu
waniliowego- kilka kropel esencji migdałowej- 100 g erytrolu lub
ksylitolu*- 200 ml
mleka migdałowego- można dodać także: kandyzowaną
skórkę pomarańczowąPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą
kaszę przepłukuje wrzątkiem.
Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję na miękko w 300 ml
wody (ok. 30-40 min). Do gotującej się
kaszy dodaję
daktyle, aby zmiękły.Wszystkie składniki oprócz mieszanki bakaliowej przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Całość próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
soku z cytryny czy erytrolu (
ksylitolu bądź
cukru).Na końcu dodaję
bakalie. Całość delikatnie mieszam.Sitko wkładam do miseczki. Na jego dnie układam czystą gazę lub ściereczkę. Masę wlewam i wyrównuję. Przykrywam ją wystającą częścią gazy i obciążam (ja położyłam na wierzchu płaski talerzyk, a na nim słoiki w
wodą - ważne by talerzyk obciążał całą powierzchnię)."Konstrukcję" wkładam do lodówki na min. 12 h. Gotową paschę wyjmuję i ozdabiam kwiatami lub
bakaliami.Smacznego!*Jeśli paschę będą jadły małe dzieci, zastąpiłabym
ksylitol erytrolem.