Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną babkę
cytrynową, oczywiście bezglutenową . Wypieki bezglutenowe polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn medycznych, polecam wszystkim, ponieważ wypieki bezglutenowe są po prostu bardzo smaczne . Ciasta z mieszanek mąk, które sami sobie mieszamy wedle uznania, z pominięciem tych pszennych oczywiście, mają zaskakujący smak, a co najważniejsze, nie czerstwieją, nie stają się suche i twarde na drugi dzień . Pysznie smakują, pozostają charakterystycznie wilgotne i nie powodują uczucia przeciążenia tak typowego przy spożywaniu produktów pszennych.Bardzo polecam :-)* * *Składniki (na blachę z kominem):100 g
skrobi ziemniaczanej80 g
mąki z ziaren
amarantusa80 g
maki kukurydzianej3/4 szklanki
cukru200 g
masła4
jajka (
żółtka i
białka osobno)1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczeniatarta skórka z cytrynysok z połowy
cytrynySkładniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudrusok z połowy
cytrynyWykonanie:

1. Rozpuszczamy
masło w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.

2. Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy
żółtka z
cukrem, aż masa stanie się jasna.

3. Cały czas miksując dodajemy roztopione wystudzone
masło.

4. Następnie dodajemy
mąkę kukurydzianą, cały czas miksując.

5. Następnie dodajemy
mąkę z ziaren
amarantusa, cały czas miksując.

6. Następnie dodajemy
skrobię ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.

7.
Cytrynę myjemy, sparzamy, następnie skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach.

8. Następnie dodajemy startą skórkę do ciasta oraz sok z połowy
cytryny i miksujemy na wolnych obrotach przez chwilę, do połączenia składników.

9.
Białka z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę, dołączamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

10. Ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej
masłem i obsypanej według uznania. Ja, będąc na diecie bezglutenowej z powodów innych niż medyczne, użyłam krupczatki.
Mąką z ziaren
amarantusa można obsypać blachę w przypadku, gdy ciasta zawiera inne
mąki. W tym przypadku ciasto by przywarło, więc dlatego użyłam krupczatki.

11. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 40 minut z termoobiegiem. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Ja oczywiście muszę kombinować i piec trochę inaczej (najpierw 20 minut grzanie góra-dół, 20 minut z termoobiegiem i 10 minut z grzaniem dół).

12. Studzimy ciasto w blasze.

13. Przygotowujemy
lukier i nakładamy
lukier łyżką na ciasto, by
lukier spływał fantazyjnie :-) Smacznego :-)


