Wykonanie
Z powodu wszechobecnych „E”, fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe
wędliny. Przygotowanie domowej
wędliny staje się więc coraz bardziej kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za to nie pracochłonny.
Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :)

Składniki1 kg
szynki wieprzowej (najlepiej w siatce)2 łyżeczki
soli peklowej1/2 łyżki
pieprzu1 łyżka
majeranku1 łyżka
ziół prowansalskich1 łyżka
czosnku granulowanego1 łyżka
słodkiej papryki½ łyżeczki
kminku (niemielonego)2 łyżki
oliwy z oliwekZalewa:1,5l
wody3 łyżki
majonezu2 łyżki
musztardy2 łyżki
soliliście laurowe,
ziele angielskie2 ząbki
czosnku½ kulki gałki muszkatowejSposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Sól i
przyprawy wymieszać z
oliwa z oliwek. Papką natrzeć
mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na 24h.Składniki zalewy wymieszać w wysokim, wąskim garnku.
Szynkę umieścić w zalewie i powoli doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 10 minut. Pozostawić do ostudzenia. Następnie powtórzyć gotowanie jeszcze dwukrotnie po 10 minut studząc
mięso w zalewie po każdym gotowaniu. Ciepłe świetnie nadaje się jako
mięs do obiadu. Wyduszone sprawdza się jako aromatyczna
wędlina do kanapek.