ßßß Cookit - przepis na Domowa szynka gotowana

Domowa szynka gotowana

nazwa

Wykonanie

Z powodu wszechobecnych „E”, fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny staje się więc coraz bardziej kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za to nie pracochłonny.
Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :)
Składniki
1 kg szynki wieprzowej (najlepiej w siatce)
2 łyżeczki soli peklowej
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki kminku (niemielonego)
2 łyżki oliwy z oliwek
Zalewa:
1,5l wody
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
liście laurowe, ziele angielskie
2 ząbki czosnku
½ kulki gałki muszkatowej
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwa z oliwek. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na 24h.
Składniki zalewy wymieszać w wysokim, wąskim garnku. Szynkę umieścić w zalewie i powoli doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 10 minut. Pozostawić do ostudzenia. Następnie powtórzyć gotowanie jeszcze dwukrotnie po 10 minut studząc mięso w zalewie po każdym gotowaniu. Ciepłe świetnie nadaje się jako mięs do obiadu. Wyduszone sprawdza się jako aromatyczna wędlina do kanapek.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/11/domowa-szynka-gotowana.html