ßßß Cookit - przepis na Krem z buraczków z ricottą

Krem z buraczków z ricottą

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonała z serkiem ricotta i orzechami.
SKŁADNIKI:
4 średnie buraczki (około 800 g)
oliwa z oliwek
1 spora cebula
duży ząbek czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek
skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku
1 litr bulionu warzywnego
serek ricotta
orzechy włoskie
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności od wielkości buraków. Obrać ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Zupę serwować z pokruszonym serkiem ricotta, posiekanymi orzechami włoskim i natką pietruszki.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/krem-z-buraczkow-z-ricotta.html