ßßß
Cookit - przepis na Krem z buraczków z ricottą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Krem z buraczków z ricottą
Składniki
Burak
Oliwa z oliwek
Cebula
Czosnek
Sól
Pieprz czarny
Tymianek
Cytryna
Bulion warzywny
Ser
Ser ricotta
Orzech włoski
Natka pietruszki
Wykonanie
Bardzo prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonała z
serkiem ricotta
i
orzechami
.
SKŁADNIKI:4 średnie
buraczki
(około 800 g)
oliwa z oliwek
1 spora
cebula
duży ząbek
czosnku
sól
i świeżo mielony
czarny pieprz
,
tymianek
skórka starta z 1
cytryny
+ 2 łyżeczki soku1 litr
bulionu warzywnego
serek
ricotta
orzechy włoskie
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Buraczki
umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności od wielkości
buraków
. Obrać ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki.W garnku rozgrzać
oliwę
i zeszklić na niej posiekaną w kostkę
cebulę
oraz starty na małej tarce
czosnek
. Dodać
buraczki
,
tymianek
oraz
sól
i
pieprz
do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać
bulion
. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i
skórkę z cytryny
i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku.Zupę serwować z pokruszonym
serkiem ricotta
, posiekanymi
orzechami włoskim
i
natką pietruszki
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/krem-z-buraczkow-z-ricotta.html
Przepisy powiązane
Soczewica i buraczek nadają zupce smaczek
Soczewica i buraczek nadają zupce smaczek
Soczewica i buraczek nadają zupce smaczek
Soczewica i buraczek nadają zupce smaczek
Soczewica i buraczek nadają zupce smaczek
Składniki powiązane (0)