Wykonanie
Jakiś czas temu oglądałam jeden z programów Marthy Stewart i bardzo spodobał mi się przepis na pizzę z
kurczakiem, którą posypano surówką z
marchewki i
selera naciowego. Dziś moja wersja tego dania - na swoją pizzę nałożyłam jeszcze więcej warzyw i wykorzystałam swój ulubiony
ser z niebieską pleśnią. To naprawdę ciekawa wersja pizzy i na pewno
będę przygotowywać ją częściej. Podane składniki wystarczą na 2 pizze o średnicy 30 cm. Smacznego:)2 kulki domowego ciasta na pizzę i domowy
sos pomidorowy (przepis na ciasto i sos tutaj),upieczona
pierś kurczaka,ok. 100 g
sera z niebieską pleśnią,duża
marchewka,1-2
łodygi selera naciowego lub ćwierć
selera korzeniowego,duży
por,1/3 małej
czerwonej kapusty,kilka czubatych łyżek
parmezanu lub/i
żółtego sera,łyżka
oliwy,opcjonalnie łyżeczka
soku z cytrynyWyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami na dwie okrągłe pizze.
Pora pokroić w plasterki,
kurczaka na małe kawałki. Ułożyć składniki na posmarowanych sosem i posypanych
serem pizzach, piec ok. 15-10 minut w 220 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia pizze można posypać dodatkową porcją
sera oraz wkruszyć
ser pleśniowy.
Marchewkę i
seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
kapustę cienko poszatkować, skropić
oliwą i
sokiem z cytryny. Surówką posypać upieczone pizze. Podawać z ulubionymi sosami do pizzy.