Wykonanie
Witajcie!W tym przedświątecznym zabieganiu nie mam czasu na bloga... Oj wiem, kolejna wymówka.. Podczytuję blogi innych, nie tylko jedzeniowe i jestem pełna podziwu terminowości ludzi tam piszących.. A ja.. no cóż.. jestem tu od czasu do czasu...Obecnie jestem w trakcie przygotowywania
śledzi (właśnie stygnie roztwór) o których
pisałam w zeszłym roku TUTAJ , no i w związku z tym, że czekam na ostygnięcie roztworu znalazłam czas, żeby pokazać Wam przepis na "rosołową zapiekankę". Rosołową? Tak - bo skład prawie jak do rosołu :)A
póki co pokażę Wam moją zapiekankę w cieście francuskimPrzepis dostałam od koleżanki kilka lat temu i właśnie wtedy miałam fazę na częste jej przygotowanie. Ostatnio sobie o niej przypomniałam :)Potrzebujecie:2
ciasta francuskie2
filety z kurczaka0,5 kg
pieczarek1-2
cebule2-3
marchewki1
porokoło 20-25 dkg
sera żółtegoWykonanie:
Filety kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię (z odrobiną
oleju), następnie dokładamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
pieczarki. Chwilę dusimy i dodajemy pokrojonego w talarki
pora i
marchew. Co chwilę mieszamy.W naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wykładamy
ciasto francuskie (z tym papierem na którym jest ułożone).Ścieramy na grubych oczkach
ser żółty i mieszamy z farszem (należy pamiętać o odlaniu
wody!).Farsz wykładamy na ułożone
ciasto francuskie, przykrywamy drugim
ciastem, robimy kilka dziurek widelcem, możemy posmarować
wodą, bądź
żółtkiem.Wkładamy formę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut.Po wyjęciu prezentuje się tak:Zanim pokroimy należy odczekać około 5 minut (będzie się łatwiej kroiło) i wyglądać będzie mniej więcej tak:Niestety zdjęcia jakościowo nie wyszły najlepiej, ale musicie uwierzyć na słowo - zapiekanka jest bardzo dobra i pożywna!SMACZNEGO! :)