Wykonanie
Przekładane ciasto, które wymaga większego nakładu pracy i czasu, ale jest tego warte.Ciasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych.
Na zdjęciu nie widać, ale w środku
między warstwami kremu jest wkładka kokosowa.
Biszkopt kakaowy :- 3
jajka,- 4 łyżki
cukru,- 2 łyżki wrzątku,- 2 łyżki
oleju,- 2 łyżki
kakao,- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Jajka z
cukrem ubić na jasną, puszystą masę. Ubijając dolać wrzątek, a następnie
olej. Obie
mąki, proszek i
kakao przesiać do masy i delikatnie wymieszać
łopatką. Przelać do wyłożonej papierem blachy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut,sprawdzając patyczkiem.Blat
kokosowy :- 3
białka,- 1/2 szklanki
cukru,- 200 g
wiórków kokosowych.
Białka z
cukrem ubić na sztywno, wmieszać wiórki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut.Krem budyniowy :-
syrop z
brzoskwiń w puszce,-
budyń waniliowy na 3/4 litra,- 100 g miękkiego
masła,- 2-3 łyżki
cukru pudru,- 200 g kremówki.
Budyń ugotować na
syropie brzoskwiniowym, wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem i zimnym
budyniem. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z kremem budyniowym.
Galaretka :- 2
galaretki brzoskwiniowe,-
brzoskwinie z puszki.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać pokrojone
brzoskwinie i odstawić do lekkiego stężenia.Złożenie ciasta :Z upieczonego
biszkoptu zdjąć skórkę i posmarować małą ilością kremu.Nałożyć blat
kokosowy odwracając go papierem do góry. Zdjąć papier i posmarować resztą kremu. Na wierzch wylać tężejącą
galaretkę z
owocami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.