ßßß Cookit - przepis na Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe

Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe

nazwa

Wykonanie

Przekładane ciasto, które wymaga większego nakładu pracy i czasu, ale jest tego warte.
Ciasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych.
Na zdjęciu nie widać, ale w środku między warstwami kremu jest wkładka kokosowa.
Biszkopt kakaowy :
- 3 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki wrzątku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka z cukrem ubić na jasną, puszystą masę. Ubijając dolać wrzątek, a następnie olej. Obie mąki, proszek i kakao przesiać do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Przelać do wyłożonej papierem blachy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut,sprawdzając patyczkiem.
Blat kokosowy :
- 3 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g wiórków kokosowych.
Białka z cukrem ubić na sztywno, wmieszać wiórki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut.
Krem budyniowy :
- syrop z brzoskwiń w puszce,
- budyń waniliowy na 3/4 litra,
- 100 g miękkiego masła,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 200 g kremówki.
Budyń ugotować na syropie brzoskwiniowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z kremem budyniowym.
Galaretka :
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- brzoskwinie z puszki.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać pokrojone brzoskwinie i odstawić do lekkiego stężenia.
Złożenie ciasta :
Z upieczonego biszkoptu zdjąć skórkę i posmarować małą ilością kremu.Nałożyć blat kokosowy odwracając go papierem do góry. Zdjąć papier i posmarować resztą kremu. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z owocami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/12/ciasto-brzoskwiniowo-kokosowe.html