ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana po marokańsku

Papryka faszerowana po marokańsku

nazwa

Wykonanie

Jedna z wielu odsłon faszerowanych papryk. Tym razem danie wegetariańskie w żółtym kolorze :)
Składniki :
- 3 żółte papryki,
- około 200 g kuskusu,
- garść rodzynek lub żurawiny,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- kmin rzymski,
- chilli,
- natka pietruszki,
- świeża mięta.
Wykonanie :
Kuskus posolić i razem z żurawiną lub rodzynkami zalać w naczyniu wrzątkiem ( centymetr powyżej poziomu kaszy ). Jak wchłonie wodę rozdrobnić widelcem. Paprykę przekroić wzdłuż, oczyścić i opłukać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodając przyprawy. Posiekać natkę i miętę. Wszystko razem wymieszać i dosmaczyć sokiem cytrynowym. Przygotowanym kuskusem napełnić papryki i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) na około 20 minut.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2016/01/papryka-faszerowana-po-marokansku.html