Wykonanie
Biszkopt:7 jaj1 niepełna szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej tortowej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejKilka kropel
aromatu cytrynowego do ciast1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPoncz;250 ml chłodnej przegotowanej
wody2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
cukru pudruWarstwa
jabłkowa:1,5 kg
winnych jabłek- po obraniu4 łyżki
cukru lub więcej wg uznania2
galaretki agrestowe1 łyżka
cytryny do skropieniaWarstwa kajmakowo-kawowa30 dag
masła 82 %510 g masy kajmakowej -1 puszka10 dag drobno pokrojonych
orzechów włoskich1 łyżka zmielonej
kawy prawdziwejDodatkowo:½ szklanki rozdrobnionych
orzechów włoskich do posypania2 łyżki
kakao do oprószeniaSposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka jaj oddzielamy od
żółtek ubijamy na puszystą pianę, dodajemy stopniowo
cukier cały czas miksując, dodajemy
aromat cytrynowy, następnie po jednym
żółtku aż do połączenia,
mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito dodajemy do masy i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera .Gotowe ciasto wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, pieczemy 35 minut w temp 170*c.Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczamy blaszkę –dzięki temu zapobiegniemy opadaniu
biszkopta. Po tej czynności zostawiamy do całkowitego ostudzenia.Zimny kroimy wzdłuż na połowę.
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi.Warstwa z
jabłkami;Obrane
jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy
sokiem z cytryny zasypujemy
cukrem i dusimy w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami
wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy
galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Ostawiamy do lekkiego stężenia.Warstwa kajmakowo-kawowa;Wszystkie składniki mają być o temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu.Miękkie
masło miksujemy aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie wsypujemy
orzechy oraz mieloną prawdziwą
kawę, delikatnie mieszamy.Poncz;Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą w szklance lub kubku.Przełożenie;Jeden płat
biszkopta układamy w blaszce, skrapiamy połową ponczu, wykładamy tężejącą warstwę
jabłkową, przykrywamy drugim
biszkoptem który nasączamy resztą ponczu, wykładamy masę kajmakową, wierzch posypujemy rozdrobnionymi
orzechami oraz oprószamy
kakao.Wkładamy na całą noc do lodówki.Słodkich wypieków!