ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem

Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Troszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem, grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad.
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 marchew
1 cebula
100 g ryżu
50 g kurek
100 g pieczarek
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
10 liści kapusty
150 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
250 ml wody
1 łyżeczka bazylii
Sól
Pieprz
1. Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni.
2. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie.
3. Cebulę pokroić w kosteczkę.
4. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia.
5. Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/03/goabki-z-ryzowo-grzybowym-nadzieniem.html