Wykonanie
Danie idealne dla miłośników bardzo ostrych przypraw i smaków. Ostrości nadaje harissa – połączenie
kolendry,
papryki,
kminu rzymskiego,
czosnku i
soli. Danie charakteryzuje się
ostrym, przyjemnie palącym smakiem.
500 g
filetu z piersi kurczaka4 łyżki
soku z cytryny0,5 łyżeczki
przyprawy chili Piątnica (kupisz tutaj)0,5 łyżeczki
przyprawy harissa1
czerwona papryka1/4
zielonej papryki200 g dużych
pieczarek5 łyżek
sosu sojowego ciemnego
Olej do smażenia100 g
ryżuFilet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut w
soku z cytryny,
chili, harissie, 2 łyżkach
sosu sojowego.
Papryki kroimy w kosteczkę,
pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
papryki i
pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości
pieczarek. Dodajemy
mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki
sosu sojowego. Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym
ryżem.