Wykonanie
Deser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z
serkiem i koktajlem z
owoców tropikalnych. Po prostu kurczaczki na zielonej trawce.
Biszkopt:3
jajka90 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego Delecta90 g
maki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia DelectaKrem:425 g koktajlu
owoców tropikalnych (czerwona i żółta
papaja,
ananas, guawa)165 g
serka homogenizowanego waniliowego1
galaretka cytrynowa1
pomarańczowa galaretka + 0,5 szklanki wrzątku375 g
śmietany 36%1 łyżka
cukru pudruZielony barwnik
Biszkopt:
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
cukry i
żółtka. Łączymy z
mąką, delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy do dużą blaszkę (35x38 cm), wygładzamy. Pieczemy w 200*C przez 8 minut. Blat studzimy. Następnie wypełniamy miseczkę wyłożoną folią aluminiową (średnicy 15 cm, głębokość 10 cm). Z
biszkoptu wycinamy również koło o średnicy 15 cm (do przykrycia kopuły).Masa:Koktajl
owoców tropikalnych przelewamy do garna, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy
galaretkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Drugą
galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku, odlewamy 5-6 łyżek na płaski talerz. Resztę dolewamy do
owoców. Gdy
galaretki przestygną dodajemy
serek waniliowy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Pilnujemy aby masa za bardzo nie stężała. Kremowa masa napełniamy kopułę, przykrywamy wyciętym
biszkoptem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Kopułę odwracamy na talerzyk, delikatnie odklejamy folię.
Śmietankę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Odkładamy 5 łyżek, zabarwiamy na zielono (delikatnie). Reszta
śmietanki obkładamy kopułę. Dół i górę dekorujemy rękawem cukierniczym z końcówką gwiazdki zieloną
śmietanką. Z
galaretki na talerzu wycinamy foremką kształt kurczaczka. Układamy wokół kopuły (po środku).