Wykonanie
Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym
filet z kurczaka otulony
pieczarkami i
serem w dodatkowej warstwie ciasta.
Kurczak w cieście naleśnikowym:400 g
filetu z kurczakaPieprz3 łyżeczki
przyprawy do gyrosa SKWORCU (kupisz tutaj)0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
mąki pszennej1
jajko1 łyżka
keczupu1 łyżeczka
przyprawy do pikantnego
kurczaka SKWORCU (kupisz tutaj)Dodatkowo:200 g
pieczarek200 g
seraKeczupPrzyprawa do grilla Rafex (kupisz tutaj)Ciasto II:2,5 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukru3 łyżki
oleju30 g
drożdży1 szklanka letniej
wodyFilet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy
pieprzem i
przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy
mleko,
mąkę,
keczup,
jajko i
przyprawę do pikantnego
kurczaka. Do ciasta przekładamy
kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny.
Po tym czasie smażymy
kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na
mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku.
Pieczarki kroimy w plasterki,
ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Przygotowujemy drugie ciasto. W misce mieszamy
mąkę pszenną,
sól,
cukier i
olej. Świeże
drożdże rozpuszczamy w szklance letniej
wody, przelewamy do
mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy
keczupem, posypujemy
przyprawą do grilla. Na każdym płacie układamy
kurczaka,
pieczarki i
ser.
Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut.