Wykonanie
Smaczna i prosta zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej
marchewce. Jedna z moich ulubionych zup.

300g
mięsa mielonego1
cebula1
jajko1 łyżka
bułki tartejSólPieprz500 g
ziemniaków1 duża
marchew2
liście laurowe3
ziela angielskie1 łyżek
przyprawy typu
Vegeta1
kostka rosołowa1 łyżka
mąki2 łyżki
śmietany 18%5 łyżek
octu2 litry
wodyZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy
wodą. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie,
kostkę rosołową i
Vegetę. Gotujemy około 15 minut.
Mięso mielone wyrabiamy w z
jajkiem,
bułką tartą, drobno pokrojoną
cebulką,
solą i
pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 10 minut. Do miseczki odlewamy trochę
wywaru, mieszamy z
mąką i
śmietaną. Dolewamy do zupy. Na końcu dodajemy
ocet, doprawiamy
solą i
pieprzem.