Wykonanie
Uwielbiam
kurczaka pod każdą postacią, a filet to już w szczególności. Ten jest delikatny a zarazem o wyrazistym smaku. Wszystko tworzy jedną spójną całość i rewelacyjny aromat.
1 podwójny
filet z kurczaka3 łyżeczki
keczupu1 łyżeczka
mioduPrzyprawa do kurczaka1 łyżeczka liści
lubczykuSólPieprzWarstwa szpinakowa:1 łyżka
masła250 g
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnku250 g
sera fetyPieprzKarmelizowana
cebula:2
cebule1 łyżeczka
mioduSólPieprzOlej do smażeniaFilet przyprawiamy
przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy
keczup,
miód, odrobinę
soli i
pieprzu. Wylewamy ją na
filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem
lubczyku i odstawiamy na 20 minut.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy
olej na patelni, dodajemy
cebulę,
miód, szczyptę
soli i
pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy
filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż
cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości
mięsa (pod przykryciem).W osobnym garnku rozgrzewamy
masło, dodajemy
mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Na końcu kruszymy
ser feta i doprawiamy
pieprzem.
Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.Na talerzu układamy warstwę ze
szpinaku. Na nim pokrojoną
pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną
cebulą. Podajemy z
ryżem.