ßßß
Cookit - przepis na Sos do makaronu z batatami i boczkiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sos do makaronu z batatami i boczkiem
Składniki
Bataty
Marchew
Pieczarki
Papryka czerwona
Cebula
Boczek wędzony
Bulion
Koncentrat pomidorowy
Orzechy
Przyprawa warzywna
Vegeta
Sól
Pieprz
Olej
Makaron ryżowy
Wykonanie
Słodko – ostry sos zarówno do
makaronu
jak i
ryżu
. Słodkie
bataty
przenikają się ze smakiem ostrej
czerwonej papryki
. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad.Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym
makaronem ryżowym
od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O
makaronie
poczytacie (tutaj).Do przygotowania sosu wykorzystałam
koncentrat pomidorowy
od Firmy
Orzech
- bardzo aromatyczny.
1
batat
1
marchew
200 g
pieczarek
1
czerwona papryka
3
cebule
200 g
boczku wędzonego
350-400 ml
bulionu
3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
Orzech
(KLIK)1 łyżeczka ostrej
czerwonej papryki
1 łyżeczka
przyprawy warzywnej
do potraw np.
Vegeta
Sól
Pieprz
Olej
do podsmażenia200 g
makaronu ryżowego
Fabijańscy (KLIK)
Cebulę
kroimy w piórka,
pieczarki
w plasterki,
paprykę
w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy
olej
, szklimy
cebulę
, dokładamy
pieczarki
i
paprykę
. Podsmażamy około 10 minut.
Bataty
obieramy i kroimy w kosteczkę.
Marchewkę
obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy
bulionem
z
koncentratem pomidorowym
. Dokładamy pokrojony
boczek
, przyprawiamy ostrą
czerwoną papryką
,
warzywną przyprawą
do potraw,
solą
i
pieprzem
. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z
makaronem
. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/08/sos-do-makaronu-z-batatami-i-boczkiem.html
Przepisy powiązane
Pulpety z warzywami
Pulpety z warzywami
Pulpety z warzywami
Pulpety z warzywami
Pulpety z warzywami
Składniki powiązane (0)