Wykonanie
Sycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do
krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania.


500 g
karkówkiSólPieprz1
cebula2 łyżki
masła1
marchew150 g
groszku z
marchewką200 g suchego
ryżuPrzyprawy: Liść
lubczyku,
Słodka papryka, Kumin mielony,
Curry,
Chilli pieprz cayenneOk. 1 litr
bulionuKarkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Cebulę kroimy w kosteczkę a
marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy
karkówkę i mieszamy. Gdy
mięso jest podsmażone dodajemy
marchewkę,
marchewkę z
groszkiem i suchy
ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy
bulionem i przyprawiamy
przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając ponieważ
ryż może się przypalić. Gdy jest taka potrzeba podlewamy
wodą.