ßßß
Cookit - przepis na Karkówka po flisacku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Karkówka po flisacku
Składniki
Karkówka
Przyprawy
Przyprawa uniwersalna
Vegeta
Musztarda
Mąka
Olej
Marchew
Papryka czerwona
Ziemniak
Boczek wędzony
Natka pietruszki
Cebula
Sól
Pieprz
Bulion grzybowy
Pieczarki
Wykonanie
Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i
mięso
. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie
karkówki
z warzywami i
boczkiem
zapieczonej w
bulionie
.
1 kg
karkówki
Przyprawa
do
karkówki
Przyprawa uniwersalna
typu
Vegeta
Musztarda
łagodna miodowa
Mąka
do obtoczenia
Olej
do obsmażenia3
marchewki
1/2
czerwonej papryki
7
ziemniaków
200 g
boczku wędzonego
Garść
natki pietruszki
2
cebule
Sól
Pieprz
1,5 szklanki
bulionu grzybowego
lub
pieczarkowego
Karkówkę
dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy
przyprawą
do
karkówki
. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie
mięso
kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy
przyprawą uniwersalną
i smarujemy z obydwu stron
musztardą
. Obtaczamy w
mące
i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Mięso
układamy w dużym żaroodpornym naczyniu.
Marchew
obieramy i kroimy w plastry.
Ziemniaki
obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Paprykę
w kosteczkę. Warzywami przykrywamy
mięso
.
Cebulę
kroimy w piórka a
boczek
w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy
bulionem
. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/07/karkowka-po-flisacku.html
Przepisy powiązane
Potrawka z kurczaka, indyka, mięsa z rosołu
Potrawka z kurczaka, indyka, mięsa z rosołu
Potrawka z kurczaka, indyka, mięsa z rosołu
Potrawka z kurczaka, indyka, mięsa z rosołu
Potrawka z kurczaka, indyka, mięsa z rosołu
Składniki powiązane (0)