Wykonanie
Mocno
alkoholowy, lekko kwaskowy tort z
kremem czekoladowo-
orzechowym i
wiśniami. Dla mnie idealny. Polecam na rodzinne uroczystości – tylko dla dorosłych.
Biszkopt:5
jajek2/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakaoKrem
śmietanowy:750 ml
śmietany 36%1 usztywniacz do
śmietany2 łyżki
cukru pudru125 g
serka mascarpone1 łyżka
żelatynyKrem czekoladowo -
orzechowy:250 g
kremu czekoladowo-
orzechowego (podobny do nutelli) (klik)200 g
margaryny (miękkiej)Dodatkowo:200 g wydrylowanych
wiśni ze
spirytusu np. z
nalewki100 g
gorzkiej czekoladyRurki
czekoladowe do dekoracji
Biszkopt:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy
cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym
żółtku, miksujemy na wolnych obrotach.
Mąki oraz
kakao przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy
biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm.
Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Krem
śmietanowy:
Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej
wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i
cukrem pudrem. Dodajemy
serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy
żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników.
Krem czekoladowo –
orzechowy:
Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy
krem czekoladowo-
orzechowy. Miksujemy na gładki krem.Złożenie
tortu:Pierwszy płat
biszkoptu smarujemy połową kremu
śmietanowego. Wykładamy
wiśnie, przykrywamy drugim
biszkoptem. Nasączamy go powstałym
sokiem po odsączeniu
wiśni ze
spirytusu. Ciasto smarujemy
kremem czekoladowo –
orzechowym. Przykrywamy ostatnim
biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą
śmietany.
Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu, dekorujemy wierzch
tortu. Na bokach
tortu układamy połówki
czekoladowych rurek. Na wierzchu dodatkowo możemy wyłożyć
wiśnie.