Wykonanie
Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z
pomidora i
papryki z nutą
mięty i ulubionych ziaren.
Polenta:0,5 szklanki
mąki kukurydzianej0,5 szklanki zimnej
wody0,5 łyżeczki
soli1 , 5 szklanki wrzątku1 szklanka startego
żółtego seraSalsa:1
pomidor1
czerwona papryka2 łyżki
natki pietruszki1 łyżeczka
mięty0,5 łyżeczki
przyprawy do sałatekSól,
Pieprz2 łyżki
oliwy z oliwekZiarna
sezamu, pestek dyni,
słonecznika i
suszonej żurawinyPolenta:W misce mieszamy
mąkę kukurydzianą, zimną
wodę i
sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy
ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej
masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy
pieprzem i grillujemy kilka minut.Salsa:
Pomidora oraz
paprykę kroimy w kosteczkę.
Natkę pietruszki oraz
miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do
pomidorów i
papryki, przyprawiamy
przyprawą do sałatek. Polewamy
oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.