Wykonanie
Cały ten torcik przypomina mi
magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z
miodem i
orzechami, pasty pomarańczowej z
cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami.

Tortownica 24 cm
Biszkopty:600 g
mąki170 g
cukru2
jajka2
żółtka3 łyżki
mleka3 łyżki
miodu200 g
margaryny2 łyżeczki
sody16 g
cukru waniliowegoMasa orzechowa na jeden blat:170 g
orzechów włoskich4 łyżki
cukru100 g
margarynyMasa budyniowa:
Budyń śmietankowy 40 g2 łyżki
cukru400 ml
mlekaDodatkowo:5 łyżek pasty pomarańczowej z
cynamonem (przepis tutaj)510 g kajmaku

Z składników na
biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy.W garnku rozgrzewamy 4 łyżki
cukru i 100 g
margaryny, dodajemy posiekane
orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków.
Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.

Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml
mleka, resztę gotujemy z
cukrem. Gdy
mleko wrze wlewamy
budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy.W tortownicy układamy jeden
biszkopt, następnie
budyń, pastę
pomarańczową z
cynamonem, drugi
biszkopt, masę kajmakową i ostatni
biszkopt z
orzechami.Ważne! Masa kajmakowa musi
mieć temperaturę pokojową, wtedy łatwiej się rozsmaruje.
