Wykonanie
Rewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości! I co najważniejsze pochodzi z włsanego ogrodu. Polecam wszystkim niedowiarkom, bo do nie dawna sama nie wierzyłam w jej smak! Babeczki idealnie sprawdzą się na ,,majówkowych piknikach".


Babeczki:1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka80 g liści
młodych pokrzyw0,5 szklanki
olejuKrem:20 g budyniu
śmietankowego1 łyżka
mąki pszennej250 ml
mleka2 łyżki
cukru125 g
margaryny maślanej3 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżki
płatków migdałowychDo dekoracji:Kandyzowana
skórka pomarańczowaTruskawkiBabeczki:Liście
młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy
wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru
wody.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze.
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy
cukier. Następnie dolewamy
olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do silikonowych foremek (do połowy). Pieczemy w 180*C przez 35 minut. Studzimy.Krem:Połowę
mleka wlewamy do garnka. Dodajemy
cukier, gotujemy. W reszcie
mleka rozrabiamy proszek budyniowy z
mąką. Gdy
mleko wrze wlewamy
budyń i energicznie mieszamy do powstania gładkiej i gęstej masy.
Budyń studzimy pod przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy
wiórki kokosowe z
płatkami migdałowymi.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z
płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną
skórką pomarańczową i świeżymi
truskawkami.


Trzymajcie kciuki:-)Tą rewelacyjną książkę możecie kupić tu: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html