ßßß
Potrzebujemy (składniki na formę 23 x 23 cm):Biszkopt:1 szklankę mąki pszennej3/4 szklanki cukru4 jajka4 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:500 ml śmietanki 30 lub 36%1 tabliczkę białej czekolady75 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do dekoracji3 łyżki płatków migdałowych2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta)2 kieliszki likieru kokosowego (o ile ciasto będzie tylko dla dorosłych ;) )Krok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka.Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz olej.Mieszamy dokładnie i wylewamy do formy.Pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy.Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 250 ml śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści.Pozostałe 250 ml śmietanki ubijamy, opcjonalnie dodajemy cukier puder.Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ubitą śmietanę oraz wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Dodajemy również likier kokosowy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.Jeden blat ciasta wkładamy do formy, nakładamy na niego połowę kremu i wyrównujemy powierzchnie. Na kremie układamy drugi blat i wylewamy resztę kremu kokosowego.Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.Schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.Smacznego! :)


