Wykonanie
Jest to iście niebiańskie ciasto!A dlaczego?!Gdy go spróbujecie i zamknięcie oczy, to przeniesiecie się gdzieś w niebiosa... :)Delikatny
biszkopt z pysznym kremem
kokosowym, to idealne połączenie,które pozostaje w pamięci na baaardzo długo!I na jednym kawałku się nie skończy - obiecuję! :)
Potrzebujemy (składniki na formę 23 x 23 cm):
Biszkopt:1 szklankę
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru4
jajka4 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:500 ml
śmietanki 30 lub 36%1 tabliczkę
białej czekolady75 g
wiórków kokosowych + 2 łyżki do dekoracji3 łyżki
płatków migdałowych2-3 łyżki
cukru pudru (opcjonalnie - jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta)2 kieliszki
likieru kokosowego (o ile ciasto będzie tylko dla dorosłych ;) )Krok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier i
żółtka.Następnie dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia oraz
olej.Mieszamy dokładnie i wylewamy do formy.Pieczemy przez 25 minut, po czym studzimy.Wystudzony
biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 250 ml
śmietanki i podgrzewamy, aż
czekolada się rozpuści.Pozostałe 250 ml
śmietanki ubijamy, opcjonalnie dodajemy
cukier puder.Do rozpuszczonej
czekolady dodajemy ubitą
śmietanę oraz
wiórki kokosowe i
płatki migdałowe. Dodajemy również
likier kokosowy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki.Jeden blat ciasta wkładamy do formy, nakładamy na niego połowę kremu i wyrównujemy powierzchnie. Na kremie układamy drugi blat i wylewamy resztę kremu
kokosowego.Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.Schładzamy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.Smacznego! :)