Wykonanie
Pyszny to mało powiedziane. Przepyszny! Niby zwykły piernik, ale dodatek
jabłek nadaje mu całkiem nowego charakteru, zaś krem
waniliowy z
mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik w takim wydaniu z pewnością będzie się wyróżniał wśród innych pyszności na świątecznym
stole. Ciążki, wilgotny, z lekko kwaskowatym smakiem
jabłek przełamanym
słodyczą kremu
waniliowego - po prostu nie może nie smakować!
Uwaga: ja upiekłam piernik w foremce półokrągłej (ćwibakówce) aby uzyskać widoczny na zdjeciu efekt wizualny. Oczywiście można po prostu upiec piernik w zwykłej keksówce, a później przekroić go na pół, przełożyć połową
jabłek a resztę wyłożyć na wierzch.
SKŁADNIKI:Piernik: (na formę ćwibakówkę ok 10x34cm lub keksówkę 12x25cm)125 g masła/margaryny1 szkl
cukru2 łyżki
miodu2 łyżki
powideł śliwkowych lub
porzeczkowych4 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika (u mnie od SKWORCU)2 łyżki gorzkiego
kakao2
jajka250 ml
mleka2 pełne łyżki
kawy Inki2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 szklanki (300 g)
mąki pszennejJabłka:1,2 kg
jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)1/2 szkl
wody4 łyżki
cukru2 płaskie łyżeczki
cynamonu2
galaretki agrestowe1/2 szkl słodkiej
śmietanki 30% (można pominąć)Masa waniliowa:250 g
mascarpone3 czubate łyżki
śmietanki 36% lub
serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu)2 łyżki
cukru z
waniliąPiernik:Masło/margarynę rozpuścić w garnku (większym - będzie w nim robione całe ciasto), dodać
cukier,
miód i powidła, mieszać aż
cukier się rozpuści. Dodać
przyprawę korzenną i
kakao, wymieszać dokładnie i zdjąć garnek z ognia.
Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dolać
mleko, rozmieszać i wlać do garnka, wymieszać (ja użyłam tu ręcznej trzepaczki). Dodać
kawę zbożową,
sodę, a następnie
mąkę. Wymieszać dokładnie na gładką masę. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą (lub włożonej papierem do pieczenia). Piec do suchego patyczka ok 40-50 minut w 175*C.
Jabłka:
Jabłka pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka, dodać
wodę i
cukier, trzymać na ogniu aż się rozpadną, mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby można dolać jeszcze troszkę
wody). Gdy będą gotowe, wsypać
galaretki, mieszać do rozpuszczenia. Dolać
śmietankę, potrzymać na ogniu jeszcze minutę. Odstawić aż lekko ostygną.Jeśli ciasto było pieczone w ćwibakówce: ściąć wierzch aby ciasto było równe (będzie przekręcone do góry nogami). Piernik przekroić na pół. Na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o szerokości
spodu takiej jak ćwibakówka) wyłożyć połowę ciasta (tą ściętą), na to trochę mniej niż połowę
jabłek, przykryć zaokrągloną częścią ciasta, na to wylać resztę
jabłek.Jeśli ciasto było pieczone w keksówce: piernik przekroić na pół, na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę
jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę
jabłek.Odstawić do lodówki do stężenia.Krem
waniliowy:
Mascarpone, serek/śmietanę i
cukier waniliowy zmiksować. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch szeroką gwiazdkową tylką. Oczywiście zamiast wyciskać szprycą można krem po prostu rozsmarować po wierzchu i posypac dla ozdoby np.
cynamonem.
Inspiracja: Kwestia smaku - (przepis na piernik)