ßßß
CHOINKI Z PIERNICZKÓW:Na jedną choinkę potrzebujemy:10 gwiazdek z piernika, po 2 tej samej wielkości (polecam foremki widoczne na zdjęciu, ok. 4 zł za 5 szt dostępne w Tesco)lukier *posypka (najładniej wygląda drobniutka, u mnie perełki cukrowe Dr. Oetkera)*polecam lukier budyniowy, ale może być każdy inn yWykonanie choinek:Każdego pierniczka przekłuwamy na środku patyczkiem do szaszłyków. Dwa największe pierniczki lukrujemy po brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych.Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać rożek z innego pierniczka lub ostatnią gwiazdkę zamiast nadziewać poziomo - postawić w pionie. Jeśli choi nka ma być przeznaczona do ozdoby - obciąć wystający patyczek. Jeśli ma być do zjedzenia - patyczek ostrożnie wyjąć zanim lukier całkiem zastygnie .Lukier budyniowy:3 łyżki mleka1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej2 łyżki olejuok. 1/2 szkl cukru pudruopcjonalnie kilka kropel cytryny lub olejku cytrynowegoW malutkim rondelku rozmieszać dokładnie zimne mleko z mąką ziemniaczaną, dodać olej i wstawić na gaz. Ciągle mieszając zagotować - zrobi się z tego gęsty budyń, taki kluch ale tak ma być :) Zdjąć rondelek z gazu, dodać cukier puder do gęstości (ok 1/2 szkl lub więcej, w razie czego można rozrzedzić wodą) oraz ewentualnie sok z cytryny. Wystudzić, przełożyć do szprycy i dekorować :)Ten lukier jest plastyczny, miękki i długo można nim dekorować, bez obaw że zaschnie.