Wykonanie

W tym roku również postanowiłam wypróbować nowy angielski przepis na coś słodkiego. Nadzienie wyszło rewelacyjnie. Dzięki temu, że leżakowało w lodówce tak długo, smaki świetnie się połączyły. Ciasto z
mąki razowej ma świetną i ciekawą konsystencję. Niestety nie miałam odpowiednich foremek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre.Składniki:nadzienie:700 g
rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie)300 g
cukru trzcinowego250 g
jabłek125 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 g
orzechów włoskich100 ml
brandy½ łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej½ łyżeczki zmielonych
goździków½ łyżeczki
imbirusok i skórka otarta z 1
cytrynyciasto:900 g
mąki pszennej razowej200 g
masła200 g
smalcu½ łyżeczki
soli12 łyżek zimnej
wodyWykonanie:Przygotować nadzienie:
Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę.
Orzechy posiekać.Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie.Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać.Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z
solą.
Masło i
smalec posiekać z
mąką a następnie szybko zagnieść ciasto, porcjami dolewając zimną
wodę.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki w kształcie głębokich miseczek o średnicy 6 - 7 cm. Ja z braku takich foremek użyłam foremki na muffinki.Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta.
Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć
cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło.
