Wykonanie
Dzisiaj propozycja na zupę, która kojarzy mi się z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny,
grzybowy krupnik z
kaszą jęczmienną.
Składniki:pół szklanki
grzybów suszonych2 skrzydełka z
kurczaka + 2 udka2
marchewkipietruszka1/2
seleramały
por2 płaskie łyżeczki
Vegety domowej roboty (mieszanka
suszonych warzyw i
ziół)5 ziaren
pieprzusól10 dag
kaszy jęczmiennej45 dag
ziemniaków1
cebula2 łyżki
oleju do podsmażenia
cebulipieprz mielonygarść siekanej
natki pietruszkiWykonanie:Dzień wcześniej
grzyby suszone namaczamy w wodzie. Ja
grzyby moczę przez całą noc. Po tym czasie
wodę z
grzybów wylewamy, a
grzyby dokładnie płuczemy.Tak przygotowane
grzyby wkładamy do niewielkiej ilości czystej
wody i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu
grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Wody z gotowania
grzybów tym razem nie wylewamy.Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej
wody, wkładamy
mięso, doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut.Po tym czasie dodajemy
marchewkę,
pietruszkę,
seler,
por,
Vegetę,
pieprz w ziarnach,
sól i gotujemy 40 minut.Wyjmujemy
mięso i
włoszczyznę.
Kaszę bardzo dokładnie płuczemy. Dzięki temu zupa będzie klarowna.Do zupy dodajemy pokrojone
grzyby,
wodę w której się gotowały oraz
kaszę i gotujemy 15 minut.Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i całość gotujemy do ich zmięknięcia.Po ostygnięciu,
mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, a
marchewkę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną
marchewkę i
mięso ponownie wrzucamy do zupy. Resztę
włoszczyzny wyrzucamy.
Cebulę podsmażamy na
oleju na złoty kolor i dodajemy do zupy pod koniec jej gotowania.
Pieprzymy do smaku.Na koniec dodajemy posiekaną
pietruszkę. Zupę wyłączamy.Smacznego :)