Wykonanie
Wykonanie tego ciasta wbrew pozorom nie jest ,,masakrycznie,,czasochłonne. Owszem trzeba poświęcić mu czas lecz każdy fan\ka pieczenia bez problemu da sobie z tym radę.Można by pomyśleć , że kruche rolady będą w kremie twarde jak beton , nic mylnego. Krem je rozmiękcza ,
galaretka dodaje posmaku , a
konfitura w środku rolad łamie
słodycz swoją kwasowością.Ciasto samo w sobie wygląda spektakularnie jednak jeszcze lepiej smakuje.CIASTO60 dag
mąki pszennej10 dag
masła lub
margaryny do pieczeniaokoło 200 ml
mleka2
jajkałyżeczka
sody oczyszczonejłyżeczka
proszku do pieczeniakonfitura jagodowa lub wasza ulubiona
Mąkę wsypujemy do miski razem z
sodą i proszkiem. Dodajemy całe
jajka ,
masło w kawałkach i dolewając porcjami
mleko zagniatamy ciasto.Może okazać się , że nie zużyjecie całego
mleka. Zależy to od chłonności
mąki jakiej użyjecie.Gotowe ciasto dzielimy na 5 części , zawijamy każdą w folie spożywczą i chłodzimy godzinę.
Po tym czasie dwa blaty wałkujemy i pieczemy w blaszce 28x32 przez 15 minut w 180 stopniach. Pozostałe 3 kawałki również wałkujemy , smarujemy
konfiturą jagodową , zwijamy rolady i pieczemy obok siebie w tej samej blaszce, w tej samej temperaturze lecz przez 25 minut.Ciasta studzimy.KREM2 szklanki
mleka3\4 szklanki
wiórków kokosowych5 łyżek
cukruopakowanie budyniu
waniliowegokostka
masłasok z 1\2
cytrynygalaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 1i 1\2 szklanki wrzątkuZ
mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim
budyń. Resztę
mleka gotujemy z
cukrem i wiórkami. Do wrzącego wlewamy
budyń i zagotowujemy.Studzimy przykryty folią by nie zrobił się nieapetyczny kożuch.
Masło miksujemy i po łyżce dodajemy zimny
budyń. Na koniec
sok z cytryny , mieszamy.Składamy ciasto. Dolny blat wkładamy do blaszki,smarujemy go połową kremu, na krem układamy rolady, miejsca pomiędzy roladami wypełniamy
galaretką. Ciasto odstawiamy aż
galaretka się zsiądzie.Na zastygłej
galaretce rozsmarowujemy resztę kremu i całość przykrywamy drugim blatem. Oprószamy
cukrem pudrem lub smarujemy odrobiną kremu.Schładzamy całość godzinę.