ßßß
Składniki :200g spaghetti (w oryginale bucatini)1-2 ząbki czosnku1 duża papryczka chili2 fileciki anchovy200g pomidorków wiśniowychpuszka tuńczyka w oleju (180g)1 łyżka drobnych kaparówsok z połowy cytryny100g rukolisól, pieprzoliwa z oliwek
Przygotowanie :Makaron ugotować al dente.Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć po czym dodać kapary i poprzekrawane na pół pomidorki. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły, w razie potrzeby podlać niewielka ilością wody od gotowania makaronu. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i wszystko obficie skropić sokiem z cytryny. Dodać większą cześć rukoli, zostawić kilka listków do dekoracji, doprawić solą i pieprzem, odrobiną oliwy i natychmiast podawać.
Smacznego !