ßßß
Pierwszą gofrownice moja Mama kupiła jak byłam małą dziewczynką,która do dziś nam służy.Z biegiem czasu powstawały bardzo różne przepisy na gofry,które opanowałam do perfekcji.Z jakiego przepisy bym nie robiła gofry zawsze wychodzą bardzo chrupiące,nie za słodkie, nie za ciężkie,rozpływające się w ustach.Po tylu latach mogę napisać robię obłędne pyszne gofry,na które serdecznie zapraszam.
składniki700g szkl mąki4 jajka2 szkl mlekaokoło 2 szkl wody mineralnej gazowanej15g proszek do pieczenia1/3 szk cukru cynamonowego100g masłasól2 łyżki oleju rzepakowegoOlej do posmarowania gofrownicyDodatki .powidła śliwkowecukier puder z wanilią.
wykonanieDo miski wsypujemy przesianą mąkę,cukier cynamonowy które dokładnie mieszkam z proszkiem do pieczenia, następnie dodaję żółtka, mleko i małymi porcjami dodaję wodę.Ilość dodanej wody mineralnej zależy od konsystencji ciasta. W garnuszku rozpuszczamy masło, lekko przestudzam następnie dodaję co ciasta, olej.Bardzo dokładnie mieszam. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy z ciastem odstawiamy na pół godzin Rozgrzewamy gofrownicę formę smarujemy olejem wylewamy ciasto, Gofry pieczemy przez kilka minut na złoty kolor.Gofry podajemy z różnymi dodatkami cukrem pudrem,bitą śmietaną i owocami,dżemem. Z tym co kto lubi, pyszne są bez niczego.