Wykonanie

Pierwszą gofrownice moja Mama kupiła jak byłam małą dziewczynką,która do dziś nam służy.Z biegiem czasu powstawały bardzo różne przepisy na gofry,które opanowałam do perfekcji.Z jakiego przepisy bym nie robiła gofry zawsze wychodzą bardzo chrupiące,nie za słodkie, nie za ciężkie,rozpływające się w ustach.Po tylu latach
mogę napisać robię obłędne pyszne gofry,na które serdecznie zapraszam.

składniki700g szkl
mąki4
jajka2 szkl
mlekaokoło 2 szkl
wody mineralnej gazowanej15g
proszek do pieczenia1/3 szk
cukru cynamonowego100g
masłasól2 łyżki
oleju rzepakowegoOlej do posmarowania gofrownicyDodatki .
powidła śliwkowecukier puder z
wanilią.

wykonanieDo miski wsypujemy przesianą
mąkę,
cukier cynamonowy które dokładnie mieszkam z
proszkiem do pieczenia, następnie dodaję
żółtka,
mleko i małymi porcjami dodaję
wodę.Ilość dodanej
wody mineralnej zależy od konsystencji ciasta. W garnuszku rozpuszczamy
masło, lekko przestudzam następnie dodaję co ciasta,
olej.Bardzo dokładnie mieszam.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Ubite
białka mieszamy z
ciastem odstawiamy na pół godzin Rozgrzewamy gofrownicę formę smarujemy
olejem wylewamy ciasto, Gofry pieczemy przez kilka minut na złoty kolor.Gofry podajemy z różnymi dodatkami
cukrem pudrem,
bitą śmietaną i
owocami,
dżemem. Z tym co kto lubi, pyszne są bez niczego.