Wykonanie
Dziś podzielę się pierwszym przepisem na
chleb litewski na zakwasie.Chlebek wyszedł pyszny, z chrupiącą skórą,taki jak lubię.
Chleb litewski jest bardzo zdrowy, ułatwia nam trawienie dzięki takim składnikom jak
kminek,
czarnuszka. Jest długo świeży,wyszedł bardzo smaczny mógłby być jeszcze lepszy.Muszę nad tym popracować.Jest to mój pierwszy
chleb na zakwasie,myślę ze wyszedł bardzo dobry.

składnikizakwas
mąka żytnia razowawodaza zaczyn żytni25 g zakwasu żytniego60
mąki żytniej razowej120 g
wodyskładniki na
chleb50g
otrąb100g wrzącej
wody1 łyżka
kminku1łyżeczka
czarnuszki180g
mąki żytniej razowej80g
mąki żytniej chlebowej150 letniej
wody1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soliPrzygotowanie zaczynuwykonaniezakwasDo słoika wsyp 1/2 szkl
mąki żytniej razowej,dodaj 1/2 szkl przegotowanej
wody wymieszaj papka ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Pamiętaj by nie przykrywać szczelnie naczynia.Postaw koło kaloryfera.Na drugi dzień dodaj 3 łyżki
mąki i tyle samo
wody.Po 5 dniach zakwas powinien być gotowy.Piątego dnia mamy około 500ml zakwasu.Należy pamiętać o odłożeniu 2-3 łyżek do słoika i schować do lodówki.To skraca nam czas o dwa trzy dni.Nowy zaczynDo odłożonego zakwasu dodajemy
mąkę i
wodę mieszamy odstawiamy na 12 godzin,po tym czasie będziemy
mieć bąbelkujący zaczyn do
chleba.Do miski włóż zakwas, dodaj 60g
mąki żytniej i około 60g
wody dokładnie wymieszaj odstaw na noc. Na drugi dzień dodaj 40g
mąki żytniej i 50 g
wody dokładnie wymieszaj,odstaw na 3-4 godziny.Do miski włóż 100g
otręb zalej wrzącą
wodą,dodaj
czarnuszkę,
kminek,Masa ma być wilgotna, można dodać więcej
wody.Na patelnię wsyp łyżkę
mąki razowej,upraż uważając by się nie przypaliła.Do miski włóż zaczyn dodaj
otręby,
mąkę żytnią razową,
cukier,
sól i letnią
wodę,wymieszaj, Konsystencja ma być luźna, można dodać więcej
wody.Formę do
chleba wysmaruj
olejem,obsyp
mąką napełnij
ciastem.Odstaw do wyrośnięcia na 4-5 godzin.Wierzch
chleba posyp
ziołami.Piekarnik nastaw na 250 stopni piec około 1dół.Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piec około 30 minut.