ßßß
składnikizakwasmąka żytnia razowawodaza zaczyn żytni25 g zakwasu żytniego60 mąki żytniej razowej120 g wodyskładniki na chleb50g otrąb100g wrzącej wody1 łyżka kminku1łyżeczka czarnuszki180g mąki żytniej razowej80g mąki żytniej chlebowej150 letniej wody1 łyżka cukru1 łyżeczka soliPrzygotowanie zaczynuwykonaniezakwasDo słoika wsyp 1/2 szkl mąki żytniej razowej,dodaj 1/2 szkl przegotowanej wody wymieszaj papka ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Pamiętaj by nie przykrywać szczelnie naczynia.Postaw koło kaloryfera.Na drugi dzień dodaj 3 łyżki mąki i tyle samo wody.Po 5 dniach zakwas powinien być gotowy.Piątego dnia mamy około 500ml zakwasu.Należy pamiętać o odłożeniu 2-3 łyżek do słoika i schować do lodówki.To skraca nam czas o dwa trzy dni.Nowy zaczynDo odłożonego zakwasu dodajemy mąkę i wodę mieszamy odstawiamy na 12 godzin,po tym czasie będziemy mieć bąbelkujący zaczyn do chleba.Do miski włóż zakwas, dodaj 60g mąki żytniej i około 60g wody dokładnie wymieszaj odstaw na noc. Na drugi dzień dodaj 40g mąki żytniej i 50 g wody dokładnie wymieszaj,odstaw na 3-4 godziny.Do miski włóż 100g otręb zalej wrzącą wodą,dodaj czarnuszkę,kminek,Masa ma być wilgotna, można dodać więcej wody.Na patelnię wsyp łyżkę mąki razowej,upraż uważając by się nie przypaliła.Do miski włóż zaczyn dodaj otręby,mąkę żytnią razową,cukier,sól i letnią wodę,wymieszaj, Konsystencja ma być luźna, można dodać więcej wody.Formę do chleba wysmaruj olejem,obsyp mąką napełnij ciastem.Odstaw do wyrośnięcia na 4-5 godzin.Wierzch chleba posyp ziołami.Piekarnik nastaw na 250 stopni piec około 1dół.Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piec około 30 minut.