ßßß Cookit - przepis na Chleb litewski

Chleb litewski

nazwa

Wykonanie

Chleb absolutnie mi się nie udał, nie wyrósł :(
Myślę, że powodem był mało aktywny zakwas...
Chciałam jednak odpowiedzieć na zaproszenie Amber do Listopadowej Piekarni i przystąpiłam z innymi blogerkami do pieczenia.
Pomimo, że wypiek niezbyt udany, to sesja była :)
Jest dowód, że zapał był, ale wykonanie nie najlepszej jakości.
Składniki na zaczyn :
50 g zakwasu
130 g mąki żytniej
120 g wody
To mieszamy i odstawiamy na 8-12 godz.
Po tym czasie
cały zaczyn
110 g wody
90 g mąki żytniej
Składniki wymieszać i odstawić na 3-4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła. ( Już w tym momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :(
100 g otrąb
2 łyżki kminku
200 g wody
Wieczorem dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam )
cały zaczyn
zaparzone wcześniej otręby
350 g mąki żytniej razowej
150 g mąki żytniej
300 g wody
2 łyżki melasy - dałam miód
1 łyżka soli.
Przygotowanie dalsze :
Z mąki żytniej razowej odsypać 2 łyżki i uprażyć na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru (uważać, by nie przypalić). Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, resztę składników, oprócz soli. Mieszać tylko do połączenia składników, konsystencja składników powinna być dość luźna.
Przy mieszaniu robotem nie powinna tworzyć się bryła ciasta.
W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość.
Ciastem napełniać prostokątne foremki, do połowy ich wysokości. Wyrównać powierzchnie wodą.
Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, trwa to nawet około 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz posmarować powierzchnię wodą.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 *C i piec przez 15 min. z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 180 *C i dopiekać około 25 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dnia następnego.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/11/chleb-litewski.html